Vlaggen van Europa

Vlaggen van Europa met driekleur

Verschillende vlaggen van Europa bestaan uit een driekleur. De keuze van de kleuren is vaak historisch bepaald. De keuze voor de Nederlandse driekleur rood-wit-blauw dateert van de zestiende eeuw uit de tijd van Willem Van Oranje. De uniformen die aan het paleis werden gedragen, hadden de kleuren blauw en wit. Dit aangevuld met oranje (en later rood) geeft de Nederlandse driekleur. Verschillende vlaggen van Europa kende trouwens door de geschiedenis heen een evolutie.
De Belgische driekleur bestaat uit de kleuren zwart, geel en rood. Deze kleuren zijn afkomstig van het wapenschild van het voormalige hertogdom Brabant, waarop een gele leeuw met rode klauwen op zwarte achtergrond is afgebeeld. De Franse driekleur bestaat uit rood en blauw, zijnde de kleuren van Parijs, aangevuld met wit, de kleuren van de koning.
Vlaggen landen Europa

Vlaggen van Europa met kruis

Het kruis dat je in veel vlaggen van Europa terugvindt, heeft telkens een religieuze betekenis. In de nationale vlaggen van de Scandinavische landen verwijst dit kruis naar het christendom.
Griekenland dankt het kruis aan de Griekse Orthodoxie. Schotland heeft zijn vlag gebaseerd op het kruis van de apostel Andreas, terwijl Engeland refereert naar Sint-Joris, de beschermheilige van het land.